Η Ισλανδία είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ταξίδια που έχουμε κάνει. Η χώρα αυτή θα σε μαγέψει με τις αντιθέσεις της και την πλούσια φυσική ομορφιά της. Εκεί θα δεις παγετώνες, εκεί θα αντικρίσεις ηφαίστεια. Εκεί θα δεις καταρράκτες που θα σου κοπεί η ανάσα, εκεί θα γνωρίσεις και τη Silfra. Μία μοναδική γνωριμία που σίγουρα θα θυμάσαι μια ζωή. Η Silfra αποτελεί μία ρωγμή που δημιουργείται από τις τεκτονικές πλάκες 2 ηπείρων, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η Silfra σου δίνει τη δυνατότητα να βουτήξεις μέσα στη ρωγμή είτε με εξοπλισμό κατάδυσης, είτε να κολυμπήσεις με αναπνευστήρα. Θα έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να δεις από κοντά τις δύο αυτές τεκτονικές πλάκες, αλλά σίγουρα και να τις ακουμπήσεις!
Πώς να φτάσεις στο σημείο κατάδυσης
Η Silfra βρίσκεται στο Εθνικό πάρκο, «Thingvellir National Park», κοντά στην πόλη Selfoss της Ισλανδίας. Το εθνικό πάρκο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και όλο το 24ώρο. Κατά την επίσκεψη σου μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο περιπατητικό μονοπάτι, να κάνεις ιππασία, ή ακόμη να βουτήξεις στη Silfra μια εμπειρία που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη. Οι περισσότερες εταιρίες βέβαια διαθέτουν πακέτα κατάδυσης από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του πάρκου, απαγορεύεται να βουτήξεις μόνος, να μπεις σε σπηλιές κατά τη διάρκεια της κατάδυσης και να βουτήξεις σε βάθος μεγαλύτερο των 18 μέτρων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο επίσημο site.
Το κόστος της εμπειρίας
Καθώς διοργανώναμε το ταξίδι μας στην Ισλανδία, ο Μανώλης ερευνούσε για διάφορες συγκινητικές εμπειρίες που θα μπορούσαμε να έχουμε στη χώρα αυτή. Έτσι, έπεσε πάνω σε ένα από τα πολλά site με πακέτα κατάδυσης στη Silfra. Χωρίς δεύτερη σκέψη κλείσαμε το πακέτο μας, 100€/ άτομο, για κολύμπι με αναπνευστήρα. Το πακέτο περιελάμβανε τον εξοπλισμό μας, δηλαδή ειδική στολή για μην πάθουμε υποθερμία, βατραχοπέδιλα, μάσκα, αναπνευστήρα, φωτογραφίες με Go pro υποβρύχια κάμερα και φυσικά την γλυκύτατη οδηγό μας. Στο τέλος, είχαμε μπόνους, κέρασμα ένα ποτήρι ζεστό ρόφημα κακάο, άκρως απολαυστικό για κλείσιμο.
Η εμπειρία της βουτιάς στη ρωγμή Silfra
Αφού φτάσαμε στο πάρκο, βρήκαμε το σημείο συνάντησης και φορέσαμε τον εξοπλισμό μας. Το νερό στη Silfra είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, το μόνο σημείο που ήταν ακάλυπτο, το πρόσωπό μας, πάγωσε στην κυριολεξία και μούδιασε μονομιάς. Πέρα από μούδιασμα στα χείλη, η πρώτη επαφή με τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά της Silfra, θα σου προκαλέσουν δέος, καθώς θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια επιβλητική και εντυπωσιακή θέα. Σε όλη τη διαδρομή, ακολουθείς φυσικά μόνο την οδηγό, σε περιβάλλουν τεκτονικές πλάκες, ενώ ταυτόχρονα εντυπωσιάζεσαι από τις χαράδρες, τις σπηλιές και τα τούνελ που υπάρχουν στο υποβρύχιο αυτό τοπίο. Η οδηγός μας σταματά στο πιο στενό σημείο, όπου μπορείς να ακουμπήσεις και τις δύο τεκτονικές πλάκες με τα δυο σου χέρια. Ασύλληπτη εμπειρία να μπορείς να βρεθείς ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες και να έχεις τη δυνατότητα να τις ακουμπήσεις κιόλας! Φυσικά, σε αυτό το σημείο περάσαμε όλοι ένας- ένας για μια υποβρύχια φωτογραφία που θα μας θυμίζει πάντα την μοναδική αυτή εμπειρία που ζήσαμε. Θα αφήσω εδώ τη φωτογραφία να μιλήσει από μόνη της.
Η Silfra, το μικρό άνοιγμα ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες κάθε χρόνο μεγαλώνει κατά δύο εκατοστά περίπου, από τους σεισμούς που συντελούνται. Κι εδώ είναι το σημείο που αναρωτιέσαι, τι θα συμβεί εάν γίνει σεισμούλης, την ώρα που εγώ βρίσκομαι για βουτιά μέσα στη ρωγμή;
Διάβασε επίσης: Cenotes: Υπόγειοι παράδεισοι στο μακρινό Μεξικό