H οργάνωση ταξιδιού δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Μόλις όμως μπεις στο τρυπάκι και συνειδητοποιήσεις πως όλα θέλουν τρόπο και όχι κόπο, δεν θα θέλεις κάποιος άλλος να τα οργανώνει για εσένα. Παρέα με τον Μάνο έχουμε οργανώσει πάνω από 15 ταξίδια, έτσι μέσα από την εμπειρία μας και την πολύωρη αναζήτηση μας, παραθέτουμε παρακάτω 8 βήματα που θα βοηθήσουν κι εσένα στην οργάνωση ενός ταξιδιού.
1ο βήμα: Αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων
Πού έχεις ονειρευτεί να πας; Για πού χτυπάει η καρδούλα σου να βρεθείς; Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα να ερευνάς για αεροπορικά εισιτήρια! Επισκέψου το site της skyscanner και κάνε εκεί την πρώτη σου αναζήτηση. Αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι θησαυρός, καθώς συνδυάζει όλες τις πιθανές πτήσεις για τον προορισμό σου, ανάλογα με τα φίλτρα που έχεις εισάγει. Αν βρεις την τιμή που σε καλύπτει κλείσε τα άμεσα, γιατί το πιο πιθανό είναι να ανέβουν παρά να πέσουν πια. Αν πάλι τα βρίσκεις πολύ ακριβά, διεύρυνε την αναζήτησή σου για μακροπρόθεσμα. Αν πάλι τα αποτελέσματα είναι αποτρεπτικά, ίσως πρέπει να αλλάξεις προορισμό, το έχουμε κάνει πολλές φορές! «Σίγουρα θα έρθει η σειρά του μία μέρα», σκεφτόμαστε.
2ο βήμα: Περιορισμοί covid της χώρας προορισμού
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να προσέξεις κατά την οργάνωση του ταξιδιού σου είναι οι περιορισμοί covid της χώρας που θα ταξιδέψεις. Oι περισσότερες χώρες είναι ανοιχτές, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι είδους περιοριστικά μέτρα επιβάλλει η κάθε μία για τον τουρισμό. Σίγουρα δεν θέλεις να βρεθείς προ εκπλήξεως, έτσι δεν είναι; Για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες για παράδειγμα, έπρεπε να κατεβάσουμε στο κινητό μας μία εφαρμογή. Εκεί έπρεπε να ανεβάσουμε όλα τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα και να πληρώσουμε 10 ευρώ, ώστε να λάβουμε τη visa. Όσοι δεν ήμασταν πλήρως εμβολιασμένοι έπρεπε να ανεβάσουμε και το αρνητικό αποτέλεσμα ενός rapid test. Επειδή κανένας δεν θα σου πει τους περιορισμούς που έχει η κάθε χώρα, καλό είναι αφού κλείσεις τα αεροπορικά να κάνεις μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ο θείος «GOOGLE» θα σε βοηθήσει σε αυτό το σημείο. Καλό είναι να ενημερωθείς από επίσημες σελίδες του κράτους και να ελπίζεις οι σελίδες τους να μεταφράζονται και στην Αγγλική γλώσσα. Στην Ιταλία δεν υπήρχε μετάφραση στα Αγγλικά, έτσι καθόμασταν και μεταφράζαμε μόνοι μας τις σελίδες, για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε!
3ο βήμα: Visa, Διαβατήριο, Ταυτότητα
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξιδεύεις απλά με την ταυτότητά σου και σίγουρα το γνωρίζεις. Τι ισχύει όμως με τα μακρινά σου ταξίδια; Εκεί σίγουρα θα χρειαστείς το διαβατήριο σου και μάλιστα να μην λήγει τους τελευταίους 6 μήνες από την ημερομηνία που θα επισκεφθείς τη χώρα που σε ενδιαφέρει. Γι’ αυτό τσέκαρε άμεσα κιόλας για το πότε λήγει το διαβατήριο σου. Το αρνητικό νέο είναι πως συνολικά για μία ανανέωση διαβατηρίου θα πληρώσεις γύρω τα 100 ευρώ (παράβολο και φωτογραφίες). Τα θετικά νέα όμως είναι ότι αυτό εκδίδεται σε 7 μέρες και πλέον έχει διάρκεια 10 χρόνια αντί για 5 που ήταν έως τώρα. Τώρα όσο αφορά τη Visa, στις περισσότερες χώρες η visa εκδίδεται στο αεροδρόμιο με την άφιξη σου και έχει κάποιο μικρό κόστος, ενώ σε άλλες είναι δωρεάν, εφόσον παραμείνεις στη χώρα ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες άλλες χώρες την πληρώνεις από πριν σε κάποιο site online ή μέσω κάποιας εφαρμογής που πρέπει να κατεβάσεις. Για να ενημερωθείς για τις χώρες που δεν χρειάζεται βίζα, για εσένα που κατέχεις ελληνικό διαβατήριο, πάτησε εδώ.
4o βήμα: Εμβολιασμοί
Προτού ξεκινήσεις το μαγικό σου ταξίδι σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, καλό είναι να ελέγξεις αν οι χώρες που σκοπεύεις να επισκεφθείς απαιτούν κάποιους συγκεκριμένους εμβολιασμούς. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να εισέλθεις στο έδαφός της. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεις τις ενημερώσεις και τις οδηγίες των πρεσβειών και των επίσημων ιστοσελίδων των χωρών που πρόκειται να επισκεφθείς, πριν καν κλείσεις τα αεροπορικά σου εισιτήρια. Έτσι, θα εξασφαλίσεις μια άνετη και ξέγνοιαστη εμπειρία ταξιδιού, χωρίς ανεπιθύμητες εκπλήξεις. Ως Έλληνας ταξιδιώτης, για να ενημερωθείς για τα εμβόλια που απαιτούνται ανά χώρα, διάβασε την επίσημη ανάρτηση του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
5ο βήμα: Ταξιδιωτική ασφάλιση
Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι πολύ σημαντική και μην την παραλείψεις ποτέ κατά την οργάνωση του ταξιδιού σου. Άνθρωπος είσαι και θα βρεθείς σε μια ξένη χώρα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει, οπότε καλό είναι να έχεις λάβει τα μέτρα σου. Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας την οποία μπορείς να την εκδόσεις εύκολα και είναι ΔΩΡΕΑΝ! Σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις υγειονομική περίθαλψη κατά το ταξίδι σου σε μια από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους της εκάστοτε χώρας. Για ταξίδια όμως που αφορούν τις άλλες ηπείρους θα κινηθείς πιο ιδιωτικά. Θα απευθυνθείς σε μία από τις πολλές ιδιωτικές εταιρείες που υπάρχουν διαδικτυακά, οι οποίες παρέχουν ταξιδιωτική ασφάλιση για όσο διαρκεί το ταξίδι σου, καλύπτοντας ακόμη και την περίπτωση νόσησης από covid-19.
Εxtra tip: Ζήτησε προσφορές, σύγκρινε και μετά κατάληξε σε εκείνη την εταιρεία που σε καλύπτει περισσότερο.
6ο βήμα: Διαμονή-Διατροφή-Διασκέδαση
Εφόσον τακτοποίησες τα πιο σημαντικά, ήρθε η στιγμή να ασχοληθείς με το πιο ευχάριστο σκέλος της οργάνωσης του ταξιδιού σου: Πού θα μείνεις, πού θα γευματίσεις και πού θα διασκεδάσεις; Ας ξεκινήσουμε από τη διαμονή. Τόσο πιο κεντρικά τόσο πιο βολικά. Έχουμε επιλέξει πολλές φορές πιο οικονομικό κατάλυμα εκτός του κέντρου της πόλης και το μετανιώσαμε διότι η συγκοινωνία δεν ήταν συχνή και αρκετές φορές ανύπαρκτη. Πίστεψε με, θα περπατήσεις τόσο πολύ στο ταξίδι σου που και το λίγο παραπάνω θα σε επιβαρύνει αρκετά. Οι δύο αγαπημένες μας εφαρμογές για αναζήτηση καταλύματος είναι η Βooking και η Αgoda. Για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει πρέπει να αφιερώσεις ώρες, ίσες και κάποιες μέρες, κάνοντας πάντα χρήση των φίλτρων.
Για τη διατροφή και τη διασκέδαση θα ζητήσεις τις αστείρευτες γνώσεις του θείου «Google», σε συνδυασμό με τα ταξιδιωτικά forums, στα οποία πραγματικά θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες. Φυσικά, τα καλύτερα μέρη για φαγητό, καφέ ή ποτό θα τα εντοπίσεις βολτάροντας εκεί ή ρωτώντας τους ντόπιους. Πραγματικά, έχουμε βρεθεί σε απίστευτα μπαρ και εστιατόρια, επειδή απλά ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που είχαμε νοικιάσει, όπως το speakeasy bar στη παραμυθένια Φλωρεντία.
Extra tip: Αποθήκευσε ό,τι βρεις στους χάρτες του κινητού σου. Κατέβασε και τους χάρτες της χώρας προορισμού σου. Όταν βρεθείς εκεί θα έχεις ήδη έτοιμο έναν οδηγό στο κινητό σου.
7ο βήμα: Δραστηριότητες-Ξεναγήσεις
Από την εμπειρία μας κάθε προορισμός έχει κάτι το ιδιαίτερο να κάνεις: Βόλτα με αερόστατο, βαρκάδα σε ποταμό, κολύμπι με δελφίνια, snorkelling σε τεκτονικό ρήγμα, πεζοπορικά μονοπάτια, ξεναγήσεις σε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους και πολλά άλλα ακόμη. Για να βρεις τις δραστηριότητες που μπορείς να πραγματοποιήσεις στη χώρα προορισμού, θα κάνεις κι εδώ μια αναζήτηση στην πλατφόρμα που εμπιστευόμαστε και επιλέγουμε, την Get Your Guide, καθώς και στην Viator. Σύγκρινε τιμές και κατάληξε σε εκείνες τις δραστηριότητες που σε γεμίζουν περισσότερο.
Extra tip: Άφησε κάποια από τις δραστηριότητες για όταν φτάσεις στη χώρα προορισμού. Από κοντά, σίγουρα θα βρεις καλύτερες τιμές για τις δραστηριότητες ή εκδρομές που σε ενδιαφέρουν.
8ο βήμα: Εφοδιάσου με θετική διάθεση
Το γνωρίζω καλά πως η οργάνωση ενός ταξιδιού θα σε κουράσει λίγο στην αρχή. Πολλή πληροφορία και πολλά μέτωπα ανοιχτά. Ψυχραιμία! Ξεκίνα ακολουθώντας τα βήματα με τη σειρά, εφοδιάσου με θετική διάθεση και ζήσε το ταξίδι σου από πριν, μέσα από την οργάνωσή του. Ζήσε τη χαρά της οργάνωσης του ταξιδιού και απόλαυσε στο ταξίδι σου την ελευθερία των επιλογών σου! Θα διαβάσεις συχνά να σου γράφω για θετική διάθεση. Είναι μία από τις αξίες μου και πιστεύω ότι χωρίς αυτή τίποτα δεν μπορεί να καταφέρει κανείς, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει. Καλή απόλαυση φίλε μου διοργανωτή!
Διάβασε επίσης: 4 τρόποι για να περιορίσεις τα έξοδα του ταξιδιού σου