Η Βηθλεέμ δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η πόλη της Παλαιστίνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Σήμερα περίπου το 10% των κατοίκων της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί! Σαν πόλη δε θα σε συναρπάσει. Αξίζει όμως την επίσκεψη σου για 3 λόγους. Για να επισκεφθείς το σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός, να θαυμάσεις τα γκράφιτι του Βρετανού καλλιτέχνη Bansky που κοσμούν τα τείχη της πόλης, καθώς και για να γνωρίσεις τους Παλαιστίνιους. Μιλώντας μαζί τους θα διαπιστώσεις πως ζουν τη στιγμή, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν αν θα υπάρχει αύριο γι΄ αυτούς. Βρίσκονται σε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται εκείνοι, σε μία εμπόλεμη κατάσταση που μόνο το εδώ και τώρα για εκείνους έχει αξία.
Πως να φτάσεις στη Βηθλεέμ
Εμείς είχαμε την τύχη να βρεθούμε στη Βηθλεέμ ανήμερα των Χριστουγέννων, νιώθοντας πιο έντονα την αύρα αυτής της ημέρας. Φτάσαμε στη Βηθλεέμ με λεωφορείο του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου από την Ιερουσαλήμ, το οποίο είχε μισθώσει λόγω της ημέρας. Η Βηθλεέμ απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Όταν βρεθείς λοιπόν στα εδάφη της Ιερουσαλήμ έχεις 3 τρόπους για να μεταβείς στη Βηθλεέμ:
- Με λεωφορείο της γραμμής από τα Ιεροσόλυμα: Τα λεωφορεία για Βηθλεέμ ξεκινάνε απέναντι από την Πύλη της Δαμασκού και κοστίζουν ελάχιστα. Διάβασε περισσότερα, εδώ.
- Με κάποιο τουριστικό πρακτορείο, όπου θα έχεις και ξεναγό.
- Με ΤΑΧΙ, αφού διαπραγματευτείς πρώτα την τιμή. Ρωτώντας από περιέργεια μας είχαν ζητήσει 20 ευρώ για μία διαδρομή, δεν το λες και άσχημα.
Extra tip: Σίγουρα μπορείς να μεταβείς και με δικό σου ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, αλλά οι παραπάνω 3 τρόποι θα σε διευκολύνουν με τη διέλευση των Παλαιστίνιων συνόρων. Μην ξεχάσεις να μαζί σου το διαβατήριό σου και τη visa που σου δόθηκε στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη σου.
Τι να δεις στη Βηθλεέμ
Μία μέρα είναι αρκετή να αφιερώσεις για να δεις τα βασικά σημεία της πόλης της Βηθλεέμ. Τα σημεία ενδιαφέροντος λοιπόν, της πόλης είναι:
- Η κεντρική πλατεία «Manger» που σημαίνει φάτνη
- Η παλιά πόλη με τα μαγαζάκια της
- Ο Ναός της Γεννήσεως
- Τα γκράφιτι στα τείχη των συνόρων της Παλαιστίνης
Γκράφιτι Bansky
Τα τείχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι τα πιο εχθρικά στον κόσμο, αλλά συνάμα και τα πιο «όμορφα». Για αρκετά χρόνια ο Βρετανός καλλιτέχνη Bansky ζωγράφιζε γκράφιτι στα τσιμεντένια τμήματα των τειχών. Μέσα από τα έργα του ανέδειξε την αντίθεση μεταξύ του τείχους και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Το τείχος αποτελεί μνημείο μιας από τις πιο δύσκολες και άλυτες διαμάχες του κόσμου, στην οποία είναι εγκλωβισμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, δίχως να ευθύνονται αποκλειστικά οι δύο αυτοί λαοί.
Αν επιλέξεις το λεωφορείο για να μεταβείς στη Βηθλεέμ, δε θα μπορέσεις να σταματήσεις στα σύνορα της πόλης για να θαυμάσεις τα γκράφιτι του καλλιτέχνη Bansky. Μπορείς όμως να μεταβείς εκεί με taxi ή με κάποιον ντόπιο που κάνει αυτό το δρομολόγιο για τους τουρίστες. Για να λάβεις το τηλέφωνο επικοινωνίας του ντόπιου Adam που θα σε ξεναγήσει στα τείχη, επικοινώνησε μαζί μας, εδώ.
Ναός της Γεννήσεως
Ο Ναός της Γεννήσεως χτίστηκε το 327-333 μ.Χ. από την Αγία Ελένη και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Manger της πόλης. Για να εισέλθεις στο ναό πρέπει να περάσεις από μία πολύ χαμηλή πύλη. Η συγκεκριμένη πύλη κατασκευάστηκε για να εμποδίζει τους έφιππους μουσουλμάνους να μπουν στον ναό.
Το σημείο που παρουσιάζει το πιο έντονο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον είναι το Σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού. Πάλι θα χρειαστείς να περάσεις από μία στενή πύλη για να βρεθείς κοντά του. Το Σπήλαιο είναι ένας φυσικός βράχος και αποτελεί τον πραγματικό τόπο όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Στο Σπήλαιο βρίσκεται τοποθετημένο ένα ασημένιο αστέρι με 14 αχτίδες, συμβολίζοντας το «Άστρο της Βηθλεέμ».
Μην περιμένεις να δεις λοιπόν μια αχυρένια φάτνη σαν αυτή που διακοσμούμε τα Χριστούγεννα. Η «φάτνη» είναι στην ουσία ένα πολύ μεγάλο Σπήλαιο, όπου συντελέστηκε η γέννηση Του. Θα σπρωχτείς με πλήθος κόσμου για να το προσεγγίσεις, καθώς το πέρασμα είναι πολύ στενό. Μα θα νιώσεις την ενέργεια εκείνου του μέρους να σε διαπερνά. Θα συγκινηθείς, θα ανατριχιάσεις, όλα στέκουν εκεί μπροστά σου, από εκεί που ξεκίνησαν όλα!
Διάβασε επίσης: Ιεροσόλυμα: 3 θρησκείες, 2 λαοί, μία γη