New York city tour guide/ Νέα Υόρκη

Το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη είναι αρκετά υψηλό με τα ξενοδοχεία, τη διαμονή, τη διατροφή, τις μετακινήσεις και τα αξιοθέατα να είναι συνήθως αρκετά ακριβά. Για έναν Ευρωπαίο, η Νέα Υόρκη είναι πιο ακριβή από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, το κόστος ενός μέσου γεύματος σε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη είναι περίπου 20-30$. Επιπλέον, οι τιμές των ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη μπορεί να ξεκινούν από περίπου 150-200$ την ημέρα, ανάλογα με την περιοχή και τις ανέσεις που προσφέρει το κάθε ξενοδοχείο. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του ταξιδιού σου εξαρτάται από την εποχή που θα επισκεφτείς τη Νέα Υόρκη και πόσα χρήματα προγραμματίζεις να δαπανήσεις για αξιοθέατα, ψώνια και διασκέδαση.

Νέα Υόρκη κόστος

Καλό είναι να κάνεις μια έρευνα και να σχεδιάσεις το ταξίδι σου εκ των προτέρων για να αποφασίσεις πόσα χρήματα θα χρειαστείς. Ο παρακάτω οδηγός επιβίωσης για τη Νέα Υόρκη θα σε βοηθήσει πολύ για να μην αποθαρρυνθείς και να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα όταν βρεθείς στη Νέα Υόρκη. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις χρήματα από τον προϋπολογισμό σου για να απολαύσεις άλλες δραστηριότητες, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες που λίγοι επιχειρούν.

#1 Visa

Ξεκινώντας, θα αναφερθούμε στη visa, για την οποία δε χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιο πρακτορείο, ούτε να την αγοράσεις μόνο σου online, μιας και δεν τη χρειάζεσαι καν! Οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου χρειάζονται μόνο άδεια εισόδου για τη Νέα Υόρκη, τη λεγόμενη ESTA, η έκδοση της οποίας γίνεται άμεσα και εύκολα. Κοστίζει μόνο 21$/ άτομο και για να την εκδόσεις, πάτησε εδώ.

#2 City Pass για αξιοθέατα

Η Νέα Υόρκη διαθέτει μια πληθώρα από αξιοθέατα, γι΄ αυτό και απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 μέρες για να καλύψεις τα βασικά. Αν πληρώσεις το κάθε αξιοθέατο μεμονωμένα, αυτό θα σου κοστίσει πολλά δολάρια. Συνήθως, η είσοδος στα μουσεία και τους ουρανοξύστες ξεκινά από 30$ περίπου, φθάνοντας τα 50-60$. Έτσι, αν δεν κινηθείς πιο μεθοδικά, θα ξοδέψεις πολλά από τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σου. Πάμε να δούμε τι επιλογές υπάρχουν:

  • Αν θέλεις να τα δεις όλα μα όλα, αγοράζεις online με 250$/άτομο ένα City Pass με το οποίο προπληρώνεις στην ουσία όλα τα αξιοθέατα σε πολύ καλύτερη τιμή. Θα βρεις το λινκ εδώ.
  • Αν πάλι δε θέλεις να δεις τα πάντα, όπως εμείς, έχεις την επιλογή να αγοράσεις ένα City Pass με λιγότερα αξιοθέατα. Υπάρχουν πακέτα με 3 ή με 5 αξιοθέατα, επιλέγοντας εσύ ο ίδιος για το ποια θα είναι αυτά. Το City Pass των 3 κοστίζει περίπου 90$/ άτομο και το City Pass των 5, 139$/άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα, θα βρεις εδώ.

Νέα Υόρκη κόστος

city pass nyc

Για τις παραπάνω αγορές χρησιμοποίησε την κάρτα Revolut στην οποία θα έχεις μεταφέρει κάποιο ποσό γι΄ αυτό το σκοπό. Έτσι, θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα από την προμήθεια συναλλάγματος.

#3 Δωρεάν πρόσβαση σε αξιοθέατα/μουσεία

Η Νέα Υόρκη είναι μια μεγάλη πόλη με πολλές δυνατότητες για διασκέδαση και εξερεύνηση. Μπορείς να βρεις πολλά ελεύθερα αξιοθέατα, όπως μουσεία και πάρκα και να απολαύσεις δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσεις πολλά χρήματα.

Προτού καταλήξεις και κλείσεις το City Pass που ικανοποιεί τις ανάγκες σου, μάθε για εκείνα που μπορείς να απολαύσεις ΔΩΡΕΑΝ.

  • Το άγαλμα της Ελευθερίας: Νότια του Manhattan υπάρχει o σταθμός Staten Island Ferry Terminal Bar. Από εκεί αναχωρεί κάθε μισή ώρα περίπου το καραβάκι που σε πηγαίνει στο Staten Island, περνώντας στην κυριολεξία μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η διαδρομή είναι ΔΩΡΕΑΝ και φυσικά μπορείς να μείνεις στο Staten Island για να περιηγηθείς εκεί και να γυρίσεις πίσω με τον ίδιο τρόπο.
  • Roosevelt Island Tramway: Πάρε το Roosevelt Island Tramway για να δεις ΔΩΡΕΑΝ τη Νέα Υόρκη από ψηλά. Χρησιμοποιώντας μόνο την κάρτα του μετρό (παρακάτω ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες), θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ΔΩΡΕΑΝ τη Νέα Υόρκη από ψηλά, αλλά και να μεταβείς στην περιοχή της Astoria.
  • Δημόσια βιβλιοθήκη του Manhattan: Υπέροχη βιβλιοθήκη που προσφέρει συγκεκριμένες μέρες και ώρες ΔΩΡΕΑΝ ξενάγηση στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Πέρασε το πρωί να δηλώσεις μέρα και ώρα της ξενάγησης στον 2ο όροφο, διότι οι μέρες και οι ώρες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή.

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είχε χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της ταινίας «The day after tomorrow», όπου παγετώνες πλήττουν τη Νέα Υόρκη.

Νέα Υόρκη κόστος

Στη Νέα Υόρκη, πολλά μουσεία προσφέρουν δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως:

  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA)
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
  • Μουσείο Μεταφορών της Νέας Υόρκης (New York Transit Museum)
  • Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Φυλής (National Museum of the American Indian)
  • Μουσείο Studio Museum του Χάρλεμ

Σε ορισμένα μουσεία, η δωρεάν είσοδος είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες της ημέρας, οπότε συνιστούμε να ελέγχεις τις ιστοσελίδες των μουσείων για τις λεπτομέρειες. Επίσης, σημειώνουμε ότι ορισμένα μουσεία ζητούν εθελοντική συνεισφορά από τους επισκέπτες, ενώ άλλα ζητούν σταθερό εισιτήριο.

#4 Μετακινήσεις με τα Μ.Μ.Μ

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στη Νέα Υόρκη, δε συμφέρει να αγοράσεις μεμονωμένα εισιτήρια για τις μετακινήσεις σου. Η κάθε διαδρομή κοστίζει 2.75$/άτομο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο λοιπόν, σε συμφέρει να αγοράσεις την 7ήμερη κάρτα μετακίνησης με κόστος 34$/άτομο.

Την κάρτα αυτή μπορείς να την αγοράσεις μόνο βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, σε ένα περιπτεράκι. Προσοχή, γιατί δεν είδαμε να την πουλάνε πουθενά αλλού στη Νέα Υόρκη. Αν η διανομή σου στη Νέα Υόρκη διαρκέσει περισσότερο, μπορείς να αγοράσεις από τα αυτόματα μηχανήματα, που υπάρχουν παντού, την 10ήμερη κάρτα απεριόριστων μετακινήσεων ή την μηνιαία.

Για την έκδοση της κάρτας «METROCARD» χρεώνεσαι επιπλέον 1$. Οπότε αν έχεις σκοπό να ανανεώσεις την κάρτα σου, μην την πετάξεις!

Περισσότερες πληροφορίες για την «METROCARD» θα βρεις εδώ.

subway in new york

Νέα Υόρκη κόστος

Για τις μετακινήσεις σου θα χρειαστείς 2 εφαρμογές. Με την εφαρμογή Transit θα βρίσκεις ακριβώς ποιο/ποια μέσα μεταφοράς πρέπει να επιλέξεις και από που, ενώ η εφαρμογή NYC Subway παρέχει πληροφορίες μόνο για το μετρό. Aν πάλι δε θέλεις να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή, τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο Google Maps είναι κατατοπιστικότατα.

#5 Οικονομικές επιλογές φαγητού

Το κόστος του φαγητού στη Νέα Υόρκη είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, μια μέση τιμή για ένα γεύμα σε μια αλυσίδα εστιατορίων στη Νέα Υόρκη είναι περίπου 15-25$ ανά άτομο, ενώ ένα δείπνο σε ένα πιο ακριβό εστιατόριο μπορεί να κοστίζει περίπου 50-100$ ή περισσότερο ανά άτομο. Επιπλέον, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με το αλκοόλ που παραγγέλνετε, τα οποία συνήθως είναι αρκετά ακριβά στη Νέα Υόρκη. Οι πιο οικονομικές επιλογές σε φαγητό είναι τα burgers, οι πίτσες και τα bagels, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης. Εμείς ξεχωρίσαμε δύο αλυσίδες καταστημάτων για φαγητό, από όπου και φάγαμε αρκετές φορές. Η πρώτη είναι τα Shake Shack burgers, μια ιδιαίτερα δημοφιλής αλυσίδα στη Νέα Υόρκη που δίνει έμφαση στη χρήση φρέσκων, βιολογικών και τοπικών συστατικών. H άλλη αλυσίδα είναι τα Ess-a-Bagel, γνωστή για την ποικιλία των bagels του, καθώς και των γεύσεων κρέμας τυριού. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις ένα χορταστικό γεύμα με 10-15$/άτομο.

Νέα Υόρκη κόστος

#6 Αγορά αναμνηστικών

Ίσως στα σχέδια σου να μην έχεις να σηκώσεις ολόκληρο εκπτωτικό χωριό, αλλά σίγουρα θα θελήσεις να πάρεις κάποιο αναμνηστικό, όπως μαγνητάκι ή ένα γνήσιο μπασκετικό καπέλο των Yankees. Οι τιμές εδώ μπορούν εύκολα να ξεφύγουν εάν απλά αγοράσεις από το πρώτο μαγαζί που θα βρεις στην Time Square. Ενδεικτικά ένα μαγνητάκι στα καταστήματα γύρω από την Times Square κοστίζει 8 με 9 δολάρια. Τα φθηνότερα μαγνητάκια και αναμνηστικά θα τα βρεις πάνω στη διάσημη κρεμαστή γέφυρα του Μπρούκλιν. Σίγουρα θα τη διασχίσεις οπότε έχε το κατά νου ότι μόνο εκεί θα βρεις μαγνητάκια με 2 και 3$. Να θυμάσαι να έχεις μαζί σου μετρητά, καθώς εκεί είναι πλανόδιοι πωλητές μόνο. Όσον αφορά τα καπέλα των Yankees, ένα γνήσιο ξεκινάει από 35$ και φτάνει τα 45 μέχρι και 80$! Για καλή μας τύχη δεν αγοράσαμε τις πρώτες μέρες στα τουριστικά καταστήματα, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουμε πως στο original κατάστημα τους υπάρχει ολόκληρο σταντ με καπέλα σε έκπτωση. Έτσι, πήραμε ένα γνήσιο στα 15$ και φυσικά πανηγυρίζαμε από χαρά!

#7 Φύλαξη αποσκευών

Επειδή στη Νέα Υόρκη θέλεις να εκμεταλλευτείς μέχρι και το τελευταίο λεπτό, η αποθήκευση των αποσκευών σου είναι σωτήρια. Αν λοιπόν χρειαστείς να αποθηκεύσεις  τις αποσκευές σου για λίγες ώρες, η πιο προσιτή επιλογή απ΄ όλες είναι το Radical Storage. Έχεις τη δυνατότητα αποθηκεύσεις τις αποσκευές σου σ΄ ένα απ΄ τα 82 σημεία της Νέας Υόρκης με 6.90$ την ημέρα για κάθε τεμάχιο βαλίτσας.

#8 Τοπική κάρτα sim & δεδομένα κινητού

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι βασική υπόθεση και συνήθως τα πακέτα τοπικής κάρτας sim και GB κοστίζουν αρκετά. Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο βρήκαμε 12GB με 60$ για 2 βδομάδες (αριθμός τηλεφώνου και δεδομένα κινητού). Η πιο οικονομική επιλογή λοιπόν, είναι να αγοράσεις e-sim, αρκεί να έχεις κινητό που να τη δέχεται. Αγοράζεις σε πολύ καλή τιμή τα GB που επιθυμείς, σε πάνω από 200 χώρες, εγκαθιστάς την εφαρμογή και την ενεργοποιείς από πριν ακολουθώντας τα βήματα. Έτσι, όταν φτάσεις στη χώρα προορισμού, εκείνη ενεργοποιείται αυτόματα. Για κατεβάσεις την εφαρμογή και να αγοράσεις την e-sim, πάτησε εδώ.

internet

Νέα Υόρκη κόστος

Προσοχή: Αν έχεις σκοπό να νοικιάσεις ποδήλατο για να γυρίσεις την πόλη (έχει φοβερούς ποδηλατοδρόμους) θα χρειαστεί να αγοράσεις και τοπικό αριθμό τηλεφώνου. Προ εκπλήξεως, διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή ενοικίασης ποδηλάτων, καθώς μας ζητούσε αμερικάνικο νούμερο. Έτσι, καταλήξαμε να απευθυνθούμε σε μία ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης πληρώνοντας πολλά περισσότερα. Σου αφήνουμε εδώ το λινκ για το πιο οικονομικό site που βρήκαμε για ενοικίαση ποδηλάτων.

#9 Ταξιδιωτική ασφάλεια

Πολύ σημαντική και δεν πρέπει να την παραλείψεις σε κανένα ταξιδιωτικό προορισμό σου. Ειδικά στην Αμερική που όλα είναι ακριβά, δε θα ήθελες να χρειαστείς να πληρώσεις χρυσά την υγειονομική σου περίθαλψη σε περίπτωση ανάγκης. Υπάρχουν πολλές εταιρίες όπου μπορείς να αγοράσεις τόσο υγειονομική κάλυψη, όσο και κάλυψη ακύρωσης του ταξιδιού σου. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες για το που κλείνουμε εμείς τα πακέτα ταξιδιωτικής ασφάλισης, επικοινώνησε μαζί μας, εδώ.

Ελπίζουμε ο παραπάνω οδηγός επιβίωσης να σε βοηθήσει στην οργάνωση του ταξιδιού σου στη Νέα Υόρκη και να σου εξοικονομήσει χρήματα για να απολαύσεις 3 θεάματα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις!

Διάβασε περισσότερα εδώ: 3 θεάματα που αξίζουν και πρέπει να δεις στη Νέα Υόρκη!

Written by

DOD your travel

Πίσω από το DOD your travel είμαστε η Ηρώ και ο Μανώλης, ένα ζευγάρι που ένωσε την τρέλα του για τα ταξίδια τον Ιούνιο του 2017. Τα ταξίδια για εμάς είναι μαγεία, που θα διατηρούμε για πάντα μέσα μας! Μέσα από το blog μας σε παροτρύνουμε να ονειρεύεσαι προορισμούς, να τολμάς την οργάνωσή τους μόνος σου, κάνοντας τα ταξιδιωτικά σου όνειρα πραγματικότητα.
DREAM, ORGANIZE, DO your travel!