Και τώρα θα μου πεις… Σιγά μην πάω διακοπές και να κάτσω να προσέχω τι θα φάω…. Ναι εν μέρει έχεις δίκιο, γιατί όλοι μας όταν πάμε ένα ταξίδι θέλουμε να το απολαύσουμε, να είμαστε χαλαροί και να μη μας νοιάζει, φυσικά πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε. Παρ΄ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι σου χωρίς τύψεις, χωρίς να στερηθείς τις δοκιμές και χωρίς προβλήματα όταν με το καλό επιστρέψεις. Έτσι λοιπόν, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ηλιάνα Μαμέκα σου δίνει 6 διατροφικές συμβουλές, ώστε όχι μόνο να μην πάρεις βάρος αλλά και να είσαι ασφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών σου.
Πάμε να τις δούμε πιο αναλυτικά!
#1 Δοκιμή τοπικής κουζίνας
Εννοείται πως όπου και να πας – είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό- θα φροντίσεις να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα και τα εδέσματα. Δε θα στερηθείς κάτι! Αυτό που προτείνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ηλιάνα Μαμέκα είναι να μοιράσεις το φαγητό που θέλεις να δοκιμάσεις μέσα στις ημέρες και όχι να τα δοκιμάσεις όλα μαζί σε μια ημέρα. Έτσι, θα αποφύγεις την υπερκατανάλωση θερμίδων.
# 2 Κατανάλωσε ένα καλό πρωινό, χωρίς υπερβολές!
Οι περισσότεροι στις διακοπές μας- κυρίως όταν η διαμονή περιλαμβάνει και πρωινό– προσπαθούμε να φάμε σχεδόν απ’ όλα τα προσφερόμενα είδη, με τη δικαιολογία ότι θα καταναλώσουμε αργά το επόμενο γεύμα. Το αποτέλεσμα όμως, όπως μας ενημερώνει η Ηλιάνα είναι να καταναλώνουμε ένα υπερθερμιδικό γεύμα. Καλό θα ήταν να έχεις υπόψη ότι το πιάτο σου πρέπει να περιλαμβάνει μια πηγή υδατάνθρακα, μία πηγή πρωτεΐνης μία πηγή λίπους και μία πηγή φυτικών ινών, ώστε να δημιουργήσεις έναν καλό κορεσμό.
# 3 Ενυδάτωση!!!
Η πιο σημαντική από τις 6 διατροφικές συμβουλές. Στα ταξίδια είμαστε συνεχώς εκτός ξενοδοχείου, τα χιλιόμετρα που περπατάμε είναι άπειρα, άρα τι καλύτερο από το να έχεις μαζί σου τουλάχιστον ένα μπουκαλάκι νερό, ώστε να ενυδατώνεσαι. Μην ξεχνάς ότι αν είσαι αφυδατωμένος/η θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ατονίας, του πονοκεφάλου, της ζάλης, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να απολαύσεις τις βόλτες σου.
Κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως είναι απαραίτητη. Άλλωστε με τη σωστή ενυδάτωση βοηθάς το μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλύτερα!
# 4 Οργάνωσε τα snacks σου
Καλό θα ήταν να προμηθευτείς τρόφιμα από τοπικό μάρκετ, που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για να καταναλωθούν άφοβα. Για παράδειγμα, φρέσκα φρούτα ή/και αποξηραμένα, συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς- για καλύτερο κορεσμό, τοστ με άλειμμα καρπών και μέλι ή μαρμελάδα.
Εμείς στα ταξίδια μας παίρνουμε πάντα ένα μικρό βαζάκι από πάστα ξηρών καρπών, όπως για παράδειγμα ταχίνι ή πάστα από κολοκυθόσπορο, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και έτσι είμαστε για πολλή ώρα χορτάτοι & γεμάτοι ενέργεια!
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ηλιάνα Μαμέκα τονίζει πως στα ενδιάμεσα γεύματα μπορείς να προγραμματίζεις την κατανάλωση ενός ντόπιου εδέσματος, το όποιο και θα ¨κάψεις¨ με το περπάτημα! (2 σε 1 λοιπόν) .
# 5 Επίλεξε ασφαλή τρόφιμα
Προσοχή στα προϊόντα που καταναλώνεις! Να είναι ασφαλή, όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (γεύση, οσμή, χρώμα, εμφάνιση) αλλά και στη θερμοκρασία, υγρασία και τις συνθήκες συντήρησης τροφίμων, ώστε να μην έχεις δυσάρεστες ενοχλήσεις και χάσεις μέρες από το ταξίδι σου τσάμπα κι άδικα!
# 6 Πολύχρωμα φρούτα & λαχανικά!!!
Όσο πιο πολύ χρώμα έχεις στο μπολ σου, τόσες περισσότερες βιταμίνες προσλαμβάνεις! Προσπαθείς πάντα, στο κυρίως γεύμα σου, να έχεις σαλάτα για καλύτερο κορεσμό και για πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Το ίδιο και με τα φρούτα. Στα ενδιάμεσα γεύματα σου, αλλά και στο πρωινό προσπάθησε να καταναλώνεις 1 μερίδα φρούτου για ενυδάτωση, κορεσμό, πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών, αλλά και για καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Με τις παραπάνω 6 διατροφικές συμβουλές θα απολαύσεις ακόμα καλύτερα το ταξίδι σου και θα γυρίσεις πίσω στα κιλά σου!
“Καλά ταξίδια εύχομαι, να γεμίζουν τα μάτια με εικόνες, να ξεφεύγει το μυαλό, να αποκομίζεις γνώσεις’, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ηλιάνα Μαμέκα
Διάβασε ακόμη: Γυμναστική στις διακοπές σου: 3+3 ασκήσεις που θα σε σώσουν