πρώτη φορά σαφάρι/ first time on safari

Πρώτη φορά σε σαφάρι στην Τανζανία της Αφρικής; Ετοιμάσου για μια αξέχαστη περιπέτεια! Αυτό το άρθρο θα σε οδηγήσει από τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα μέχρι το τι να φορέσεις και τι να έχεις μαζί σου, εξασφαλίζοντας ότι θα είσαι ετοιμοπόλεμος/η για την πιο συναρπαστική αναζήτηση της άγριας ζωής. Με χρήσιμες συμβουλές και συστάσεις, άφησε τα πάντα στην άκρη και ετοιμάσου να απολαύσεις κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας!

Απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα

Για το ταξίδι σου στην Τανζανία είναι πολύ σημαντικό να έχεις τακτοποιήσει 3 βασικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

  • Να κατέχεις διαβατήριο το οποίο δε λήγει τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Ταξιδιωτική ιατρική κάλυψη, αλλά και κάλυψη ακύρωσης ταξιδιού.
  • Να εκδόσεις βίζα.

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική

Για το ταξίδι σου στην Τανζανία θα χρειαστείς σίγουρα να εκδόσεις βίζα, η οποία κοστίζει γύρω στα 50$. Μπορείς να την εκδόσεις είτε online, είτε on arrival, μόλις φτάσεις δηλαδή στο αεροδρόμιο. Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή την εκδόσεις online, το πλεονέκτημα είναι ότι δε θα χάσεις πολύ χρόνο στο αεροδρόμιο με τη διαδικασία έκδοσης της βίζα. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι να προχωρήσεις στην έκδοση της online τουλάχιστον 15 μέρες πριν το ταξίδι σου και όχι 7 μέρες πριν, όπως κάναμε εμείς και εννοείται δεν προλαβαίναμε να την έχουμε. Έτσι, με το που φτάσαμε στο αεροδρόμιο χάσαμε περίπου 50 λεπτά για να τακτοποιήσουμε τη βίζα μας, πληρώνοντας 50$ το άτομο, με μετρητά.

πρώτη φορά σαφάρι

Τοπικό νόμισμα

Το τοπικό νόμισμα της Τανζανίας είναι το Σελίνι της Τανζανίας (Tanzanian Shilling – TZS). Συνήθως, για τις συναλλαγές τους με τουρίστες, δέχονται επίσης αμερικανικό δολάριο (USD). Φυσικά, είναι πάντα καλό να έχεις και τοπικό νόμισμα για μικρότερες αγορές και τις καθημερινές συναλλαγές. Έχοντας το τοπικό νόμισμα μπορείς να διαπραγματευτείς σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή.

Τανζανοί

Στην Τανζανία θα διαπιστώσεις αμέσως πόσο ανοιχτοί και καλόκαρδοι είναι οι ντόπιοι. Κάθε μέρα θα ανταλλάσετε Mambo ή Jambo (το δικό μας χαίρετε), γέλια και αγκαλιές, ενώ θα νιώσεις στο πετσί σου τη γνωστή φράση Hakuna Matata, γιατί εκεί όντως όλα για εκείνους είναι κουλ. Σίγουρα θα φύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις γι’ αυτούς και έχοντας συνάψει φιλικές σχέσεις με κάποιον ντόπιο. Πιθανότατα αυτό το πρόσωπο να είναι ο ξεναγός σου!

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική

Φιλοδωρήματα

Στην τιμή που θα κλείσεις το σαφάρι και πιθανότατα τις διάφορες δραστηριότητες μετά από αυτό (όπως banana/coffee tour, εκδρομή στον καταρράκτη Materuni, κά) δεν έχουν υπολογιστεί το κόστος των φιλοδωρημάτων, το οποίο όμως καλό είναι να το έχεις κατά νου. Στην Τανζανία θεωρούν δεδομένο πως θα τους δώσεις κάποιο φιλοδώρημα την ώρα του αποχαιρετισμού. Θα ακούσεις διάφορα ποσά, αλλά εσύ θα δώσεις όσα θέλεις και εφόσον το θέλεις. Έχε κατά νου πως το μεροκάματο ενός μέσου Τανζανού είναι 4$ την ημέρα, ενώ ο μηνιαίος μισθός της μεσαίας τάξης 250$ τον μήνα.

πρώτη φορά σαφάρι

Εθνικά πάρκα

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική
Tarangire National Park

Η Τανζανία φημίζεται για τα εντυπωσιακά εθνικά πάρκα της, ιδανικά για σαφάρι. Κάποια από τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν:

  • Serengeti National Park: Ένα από τα πιο διάσημα σαφάρι πάρκα στον κόσμο, γνωστό για τις μαζικές μετακινήσεις των ζώων.
  • Ngorongoro National Park: Ένας φυσικός κρατήρας με εντυπωσιακή ποικιλία άγριας ζωής.
  • Tarangire National Park: Φημισμένο για τα εντυπωσιακά άγρια πουλιά και τα μεγάλα ελέφαντες.
  • Katavi National Park: Ένα από τα λιγότερο επισκεφθέντα πάρκα, αλλά με εντυπωσιακή άγρια ζωή.
  • Lake Manyara: Μια όμορφη λίμνη στη Βόρεια Τανζανία γνωστή για την ποικιλία των πουλιών, καθώς και για τα εκτεταμένα φλοιώδη πεδία και τα εντυπωσιακά τοπία. Η λίμνη είναι επίσης οικότοπος άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων ελεφάντων, λιονταριών και φλαμίνγκο. Είναι ένας ακόμη εκπληκτικός προορισμός για σαφάρι στην Τανζανία.

Σαφάρι στα μέτρα σου

Ερεύνησε όσο μπορείς καλύτερα με ποια εταιρεία θα προγραμματίσεις το σαφάρι. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και για κάθε τσέπη. Μπορείς να έχεις ένα πολύ ακριβό και πολυτελές σαφάρι με διανυκτερεύσεις στα καλύτερα lodges ή να επιλέξεις ένα πιο οικονομικό shared σαφάρι με άλλους ταξιδιώτες και διανυκτερεύσεις σε bugdet lodges.

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική

Το κόστος του σαφάρι μπορεί να περιοριστεί κι άλλο, εάν επιλέξεις να διανυκτερεύσεις στα δημόσια κάμπινγκ μέσα στα εθνικά πάρκα, όπως κάναμε εμείς. Πέρα από το οικονομικό, η εμπειρία της διανυκτέρευσης στα εθνικά πάρκα Serengeti και Ngorongoro αποτέλεσε για εμάς αξιοσημείωτη επιλογή. Η διάρκεια του σαφάρι επίσης, καθορίζει την τελική τιμή, όπως επίσης σημαντικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν και στα γεύματα που σου παρέχει η κάθε εταιρεία. Έτσι λοιπόν, οι παροχές σε κάθε εταιρεία είναι διαφορετικές. Μπορείς να ζητήσεις ό,τι χρειάζεσαι με βάση το budget που έχεις να διαθέσεις. Εμείς μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από την Topy tour με την οποία οργανώσαμε και τις 8 μέρες του ταξιδιού μας στην Τανζανία. Όλα προγραμματίστηκαν με βάση τις ανάγκες μας, όλα ήταν προσεγμένα και το πιο σημαντικό, το φαγητό μας ήταν πάντα φρέσκο και πεντανόστιμο.

Διάβασε εδώ για την εμπειρία μας με την Τop tours στο 4ημερο σαφάρι μας.

Προετοιμάσου σωστά για το σαφάρι

Όταν προετοιμάζεσαι για ένα σαφάρι στην Τανζανία τον Δεκέμβρη, υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη. Η εμπειρία θα είναι σίγουρα μοναδική αλλά για να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να λάβεις υπόψιν σου τους παρακάτω παράγοντες:

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική

πρώτη φορά σαφάρι

Καιρικές συνθήκες

Ο καιρός είναι σημαντικός, καθώς τον Δεκέμβριο υπάρχει πιθανότητα βροχής. Πάρε μαζί σου αδιάβροχα ρούχα, καθώς και ένα ζευγάρι παπούτσια που στεγνώνουν εύκολα. Επίσης, το βράδυ και το πολύ πρωί που θα ξυπνάς θα έχει κρύο, οπότε πέρα από κοντομάνικα θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου και ζεστά ρούχα, όπως ένα φλισάκι και ένα φθινοπωρινό μπουφανάκι. Αν επρόκειτο να διανυκτερεύσεις στα camping των εθνικών πάρκων Seregneti και Ngorongoro, να πάρεις οπωσδήποτε μαζί σου ισοθερμικό κολλάν, ισοθερμική μπλούζα και ισοθερμικές κάλτσες. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε και στα 2, εμπειρία μοναδική και ανεπανάληπτη που όμως αν δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι θα ήταν από τις χειρότερες. Επίσης, να έχεις μαζί σου αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο για προστασία από τον ήλιο. Το μεσημέρι ο ήλιος είναι πολύ δυνατός ακόμη και τον μήνα Δεκέμβρη.

Συνιστώμενα εμβόλια

Η Τανζανία δεν έχει υποχρεωτικό κάποιο συγεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο καλό είναι να ενημερωθείς για τα συνιστώμενα εμβόλια της χώρας της Τανζανίας από τον ΕΟΔΥ. Έπειτα, επικοινώνησε και με τον προσωπικό σου γιατρό για να βεβαιωθείς ότι έχεις όλα τα απαραίτητα εμβόλια κατά των τοπικών ασθενειών. Πάρε μαζί σου αντικουνουπικά και αντιηλιακά, καθώς ο ήλιος είναι έντονος ακόμα και την περίοδο βροχοπτώσεων.

Κιτ πρώτων βοηθειών-φάρμακα

Για την ασφάλειά σου να έχεις πάντα μαζί σου ένα κιτ πρώτων βοηθειών, παυσίπονα, μία αντιβίωση ευρέος φάσματος, χάπια για διάρροια και ηλεκτρολύτες. Κατά τη διάρκεια των ημερών του σαφάρι πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο. Στη δική μας περίπτωση όλα πήγαν μια χαρά, δε χρειάστηκε να πάρουμε τίποτα από φάρμακα. Άλλωστε όλο το παραπάνω φαρμακείο μας ακολουθεί σε κάθε μας ταξίδι προληπτικά και μόνο!

Τεχνολογικός εξοπλισμός

Η φωτογραφία είναι αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας σου, οπότε να έχεις σίγουρα μαζί σου μια καλή φωτογραφική μηχανή και επιπλέον μπαταρίες. Αν έχεις ειδικό εξοπλισμό για φωτογραφία, όπως φακούς ή τρίποδα, φρόντισε να τα έχεις επίσης μαζί σου. Μην ξεχάσεις τους φορτιστές σου, καθώς στο jeep safari υπάρχουν σε κάθε κάθισμα πρίζες για να φορτίζεις ανά πάσα στιγμή.

Χρήσιμες πληροφορίες για το σαφάρι

first safari in Africa/πρώτο σαφάρι στην Αφρική

  • Για το σαφάρι συνιστάται να πακετάρεις ελαφρά και να έχεις μόνο τα απαραίτητα για εκείνες τις ημέρες, καθώς το τζιπ θα μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό κάμπινγκ, τις αποσκευές όλων των ατόμων, τον εξοπλισμό μαγειρέματος και τις πρώτες ύλες. Για τις επιπλέον αποσκευές σου, μπορείς να ζητήσεις αποθηκεύσεις χωρίς χρέωση.
  • Τα υγρά μαντηλάκια, οι παντόφλες και η πετσέτα είναι απαραίτητα. Συνιστάται ένδυση με ισοθερμικά ρούχα και μίγμα από κοντομάνικα και μακρυμάνικα. Να αποφύγεις τα σκούρα μπλε και μαύρα χρώματα γιατί έλκουν τις μύγες τσε τσε.
  • Ο εξοπλισμός κάμπινγκ (σκηνές, υπνόσακοι και στρώματα) παρέχονται. Οι σκηνές στήνονται για εσένα, και οι χώροι κατασκήνωσης δεν έχουν φράχτες, αλλά προστατεύονται από ένοπλους φρουρούς (η κατασκήνωση είναι ασφαλής, συνιστάται επίσης να μην περιπλανιέσαι μακριά από την κατασκήνωση και να αποφεύγεις να πλησιάζεις τα ζώα, καθώς τα ζώα είναι πιθανόν να τρέξουν ή να επιτεθούν αν νιώσουν απειλή).
  • Ζεστές ντουζιέρες είναι διαθέσιμες στο κάμπινγκ Simba στο Εθνικό Πάρκο Ngorongoro.
  • Οι εγκαταστάσεις μπάνιου είναι κοινές στην κατασκήνωση, οπότε, όπως και σε οποιοδήποτε δημόσιο μπάνιο, μπορεί να λείπουν είδη υγιεινής (συνιστάται να έχεις μαζί σου είδη υγιεινής).

πρώτη φορά σαφάρι

Τι θα χρειαστείς συγκεντρωτικά

  • Μωρομάντηλα
  • Χαρντομάντηλα
  • Μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου
  • Σαμπουάν, αφρόλουτρο ή κάποιο σαπουνάκι
  • Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα
  • Σνακς (όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια/παξιμάδια,αποξηραμένα φρούτα)
  • Μία quick dry πετσέτα
  • Σαγιονάρες
  • Αντικουνουπικό
  • Φαρμακείο για τσιμπήματα, εγκαύματα, παυσίπονα, αντιβίωση, χάπια για διάρροια, ηλεκτρολύτες, μια κορτιζονούχα κρέμα, μια επουλωτική και μία αντιβιωτική.
  • Αντηλιακό & γυαλιά ηλίου
  • Καπέλο τύπου Jungle hat, Να προτιμήσεις ένα αδιάβροχο. Στην περίπτωση μας, μας έσωσε. Μόνο το κεφάλι έμεινε στεγνό όταν χρειάστηκε να περπατάμε επί 1 ώρα στη βροχή. Επίσης, βολεύουν πάρα πολύ με το κορδονάκι που διαθέτουν για το βάλε βγάλε.
  • Παντελόνι και γιλέκο με πολλές τσέπες. Οι πολλές τσέπες στα ρούχα σου θα σε βολέψουν πάρα πολύ. Θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι πάνω σου και δε θα ψάχνεις τελευταία στιγμή αυτό που θέλεις μέσα στην backpack σου, η οποία κάπου θα βρίσκεται παρατημένη μέσα στο jeep.
  • Ισοθερμικά ρούχα
  • Ορειβατικά μποτάκια
  • Τεχνολογικό εξοπλισμό
  • Φορτιστές
  • Power Bank

πρώτη φορά σαφάρι

Σημαντική πληροφορία: Αν είσαι κάτοχος drone, στην Τανζανία για να πετάξεις drone, απαιτείται να πληρώσεις περίπου 100$ την ημέρα και αναλόγως μάλιστα το εθνικό πάρκο.

Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες θα είσαι πανέτοιμος/η για όλες τις πτυχές του ταξιδιού σου στην Τανζανία, απολαμβάνοντας πλήρως τη μαγεία του πρώτου σου σαφάρι στην Αφρική!

Απόλαυσε περισσότερες εικόνες από το σαφάρι μας στην Τανζανία, στα highlight stories #SAFARI TZ στο Ιnstagram.

Written by

DOD your travel

Πίσω από το DOD your travel είμαστε η Ηρώ και ο Μανώλης, ένα ζευγάρι που ένωσε την τρέλα του για τα ταξίδια τον Ιούνιο του 2017. Τα ταξίδια για εμάς είναι μαγεία, που θα διατηρούμε για πάντα μέσα μας! Μέσα από το blog μας σε παροτρύνουμε να ονειρεύεσαι προορισμούς, να τολμάς την οργάνωσή τους μόνος σου, κάνοντας τα ταξιδιωτικά σου όνειρα πραγματικότητα.
DREAM, ORGANIZE, DO your travel!